geltona sofa lova interjere

5 populiariausi interjero stiliai būsto įrengimui

Jeigu atnaujinate savo namus ar planuojate įsirenginėti naujus, rekomenduojame iš anksto apgalvoti būsimą interjerą. Galite laikytis vieno konkretaus stiliaus arba tarpusavyje maišyti įvairius, tačiau norint tai daryti sėkmingai, iš pradžių labai svarbu juos pažinti. Žemiau apžvelgsime 5 populiariausius namų interjero stilius.

1. MINIMALIZMAS

Pagrindinė minimalizmo idėja - mažiau yra daugiau. Šiam stiliui būdingas paprastumas ir funkcionalumas, jame negali būti jokių nereikalingų daiktų - kiekvienas jų turi turėti ne tik estetinę, bet ir praktinę vertę. Tokiame interjere vyrauja neutralios, subtilios spalvos, naudojamos kontrastingos tekstūros: oda, kailis, natūralaus pluošto audiniai. Dominuoja griežtų linijų bei geometrinių formų baldai. Naudojami labai saikingi aksesuarai, kurie neblaškytų dėmesio, bet harmoningai ir subtiliai įsilietų į erdvę. 

minimalizmas interjere

2. MODERNUS STILIUS („Mid-Century modern”) 

Šis stilius vyravo 1940-1970 m., tačiau jo aktualumas neišblėso iki pat šių dienų. Šiuo stiliumi pabrėžiamas patalpų erdvumas ir interjero funkcionalumas. Jam būdingi apvalaini iškilimai ir minimalistiniai liauni siluetai, keliantys nostalgiją retro laikams. Naudojamos organiškos ir geometrinės formos, kartu derinamos natūralios ir sintetinės medžiagos. Interjere naudojamos neutralios spalvos su ryškių spalvų potepiais - dažnai pagrindinis svetainės akcentas tampa ryškiaspalvė kėdė ant kojelių ar fotelis. Dominuoja minimalus dekoras, interjerui pagyvinti naudojami įvairūs lapiniai augalai.

mid century stiliaus baldai

3. BOHEMIŠKAS STILIUS

Bohemiškas stilius iš kitų, aukščiau paminėtų interjero stilių, išsiskiria savo laisvumu. Pats pavadinimas siejamas su menu, tad šį stilių dažniausiai renkasi meniškos sielos žmonės, kurie nepaklūsta taisyklėms bei nusistovėjusiems stereotipams ir nebijo eksperimentuoti. Skirtingai nei minimalizme - čia vertinama daiktų gausa - kiekviena detalė turi savo istoriją ar sentimentalią reikšmę, kas šiame stiliuje yra svarbiau, nei pats daiktų derinimas tarpusavyje. Šį stilių lengviausia atpažinti iš naudojamų spalvų ir ornamentų įvairovės. Gali būti naudojami įvairūs etniniai motyvai, sluoksniuojamos skirtingos tekstūros, naudojami vienetiniai vintažiniai baldai, rankų darbo gaminiai bei žalieji augalai.

bohemiško boho stiliaus interjeras ir baldai

4. KLASIKINIS STILIUS

Klasikinis interjero stilius įkvėptas Antikos ir Renesanso, tad namuose kuria solidumo ir elegancijos jausmą. Interjero ir baldų dizainui būdingas simetriškumas, tiesios ir aiškios linijos, tobulos proporcijos, prabangios ir kokybiškos medžiagos. Pagrindiniai akcentai - aukštos lubos, padailintos lipdiniais, vyrauja raudonmedis, marmuriniai baldų paviršiai, krištoliniai sietynai bei raštuoti toršerai, sunkios užuolaidos. Dominuoja pasteliniai, tarpusavyje harmoningai derantys atspalviai.

klasikinio dizaino baldai

5. INDUSTRINIS STILIUS

Šiam stiliui būdingas paprastumas ir netobulumas - gali būti paliktos netinkuotos sienos ar lubomis nusidriekę vamzdžiai. Vyrauja neapdirbti paviršiai, metalo spindesys ir aukštų lubų erdvės. Dominuoja šaltos, dažniausiai tamsios spalvos, kietieji baldai, natūralios medžiagos, tokios kaip plienas ir mediena bei akcentai iš statybinių medžiagų - betono ar plytų. Dažnai interjero akcentu tampa vintažiniai baldai ar aksesuarai. Skiriamas didelis dėmesys apšvietimui - dažniausiai renkamasi metaliniai kabantys specifinių formų šviestuvai.

industrinis stilius interjere