Minkštų baldų valymas namuose. Kaip tai daryti teisingai?

Minkštų baldų valymas namuose. Kaip tai daryti teisingai?

Minkšti baldai (sofos, kampai, foteliai ir kt.) dažnai tampa pagrindiniu svetainės akcentu, kur vakarais prie televizoriaus susiburia visa šeima. Norint, kad šie baldai tarnautų ilgus metus ir neprarastų savo žavesio, labai svarbu tinkama jų priežiūra. Ko gero, daugeliui iš mūsų ne kartą teko sukti galvas, kaip iš sofos išvalyti maisto, gėrimų ar kitas nepageidaujamas dėmes, kad jos nepaliktų jokių pėdsakų. Tad nusprendėme pasidalinti su jumis keletu naudingų patarimų, kaip tai padaryti greitai ir paprastai namų sąlygomis!


 

ATKREIPKITE DĖMESĮ Į GAMINTOJO REKOMENDACIJAS

Prieš pradedant valyti minkštus baldus, vertėtų gerai apžiūrėti, ar nėra gamintojo pateiktų instrukcijų bei priežiūros etikečių. Baldų valymui dažniausiai naudojamas toks žymėjimas: 

W – galima valyti vandeniu; 

S – valymui vandens nenaudoti, rekomenduojamas specialus tirpiklio pagrindo valiklis; 

WS – galima valyti tiek vienu, tiek kitu būdu;

X – valyti tik vakuumu.


 

MINKŠTŲ BALDŲ PARUOŠIMAS VALYMUI

Kruopštus minkštų baldų siurbimas - tai pirmas ir bene pats svarbiausias žingsnis. Siurbdami pašalinsite susikaupusias dulkes, trupinius, augintinių plaukus bei pridžiūvusius nešvarumus. Taip ne tik išvalysite baldą, bet ir atgaivinsite jo išvaizdą, grąžinsite jo pirminę spalvą. Dažnu atveju, norint, kad baldas atrodytų gerai, tiesiog pakanka jį reguliariai išsiurbti. Rekomenduojama naudoti specialų antgalį, skirtą baldų priežiūrai. Taip pat, svarbu atkreipti dėmesį, jog net norint išvalyti dėmę drėgnu būdu, prieš tai reikia gerai išsiurbti baldą, kitu atveju ant jo susikaupę nešvarumai galite jį dar labiau ištepti.

BENDROSIOS BALDŲ VALYMO TAISYKLĖS

Valydami minkštus baldus pasistenkite intensyviai netrinti net ir įsisenėjusių dėmių - taip galite negrįžtamai pažeisti audinį. Leiskite valikliui įsigerti į medžiagą ir tuomet ją švelniai nuvalykite minkšta šluoste. Venkite šiurkščių audinių ir šepečių naudojimo. Taip pat valydami minkštus baldus niekuomet nenaudokite didelio kiekio vandens - jis gali pakeisti audinio struktūrą bei palikti vandens dėmes. Be to, drėgnu būdu išvalius baldus leiskite jiems natūraliai išdžiūti.


 

MINKŠTŲ BALDŲ VALYMAS PAGAL MEDŽIAGĄ 

  • Jeigu sofos audinys yra tekstilinis, atsiradus dėmei svarbu nedelsti ir kuo greičiau ją išvalyti, kol ji nespėjo įsigerti. Iš pradžių pašalinkite birias daleles bei dulkes su sausu šepetėliu. Po drėgno valymo sofą nusausinkite švelniu rankšluosčiu ir palikite natūraliai išdžiūti. Kasdienei švaros priežiūrai naudokite dulkių siurblį.
  • Jei jūsų sofos apmušalas pagamintas iš dirbtinės odos, jos priežiūra - nesudėtinga. Valymui puikiai tinka tiek drėgna šluostė, tiek ir dulkių siurblys.
  • Natūraliai odai valyti rekomenduojama naudoti tam specialiai pritaikytus natūralius valiklius, kurie švelniai nuvalytų odą jos nepažeisdami. Kasdienei priežiūrai susikaupusias dulkes valykite su švelnia šluoste.
  • Valant eko odą reikia atsiminti, kad ji nemėgsta drėgmės, tad venkite jos pertekliaus. Jei  vis tik atsirado dėmė, ją rekomenduojama valyti natūraliomis odos valymui skirtomis priemonėmis.

 

DĖMIŲ VALYMAS IŠ MINKŠTŲ BALDŲ

  • Maistas. Dažniausiai maisto dėmėms valyti pakanka muiluoto vandens. Šiek tiek jį palaikykite ant dėmės ir nuvalykite švaria šluoste.
  • Kava. Jei dėmė šviežia - ją be vargo išvalysite naudodami skystą plovikį, šiltą vandenį ir popierinį  rankšluostį.
  • Vynas. Jo dėmių valymui galima naudoti acto, skalbinių ploviklio bei šalto vandens tirpalą. Šiuo tirpalu sudrėkinkite šluostę ir švelniais judesiais valykite dėmę nuo kraštų link centro. Po to tą patį atlikite su švariu vandeniu sudrėkinta šluoste. Šis būdas tinkamas valyti tik tekstiliniams audiniams.
  • Riebalai. Riebalų dėmes geriausia valyti su sausa soda arba jos ir vandens mišiniu, palaikant priemonę ant dėmės bent 10 min. Po to birią sodą nusiurbkite, o mišinį nuvalykite šluoste. Taip pat riebalų dėmes pašalinti galima ir naudojant indų ploviklio bei vandens tirpalą. 
  • Augintinių šlapimas. Jį geriausiai išvalo vandens ir acto mišinys - kiek palaikius jį nuvalykite sausa šluoste, o nemalonų kvapą pašalinkite pabėrę sodos, kurią vėliau nusiurbkite dulkių siurbliu.